Δοκιμάζοντας…

Η αλήθεια είναι πως πάει καιρός από τότε που είχα το χρόνο και τη διάθεση να κάτσω να γράψω δυο αράδες, τα έφερε όμως η ζωή που και χρόνος βρέθηκε και διάθεση. Παρακάτω προσπάθησα να κάνω μια μικρή εισαγωγή για τη γευστική δοκιμή ποτών, θα ακολουθήσει και εκτενέστερη αναφορά με παραδείγματα και κάποιες εύκολες συμβουλές. Σαν οινολόγος αγαπώ τις γευστικές δοκιμές και μάλλον αυτή είναι μια προσπάθεια να ομαδοποιήσω κάποιες σκέψεις μου. Καλή ανάγνωση και υπομονή για τις μέρες που θα έρθουν.

Η εικόνα λίγο πολύ συνηθισμένη: παρέα πέντε-έξι άτομα σε κάποιο εστιατόριο, παραγγέλνουν εμφιαλωμένο κρασί και πριν αρχίσουν την κατανάλωση ένας από την παρέα κάνει την χαρακτηριστική κίνηση ανάδευσης μέσα στο ποτήρι, παρατηρεί το χρώμα, μυρίζει και τέλος παίρνει μια κοφτή γουλιά. Οι υπόλοιποι τον κοιτάζουν περίεργα έως περιπαιχτικά και μετά γυρίζουν το βλέμμα τους αλλού και συνεχίζουν. Γιατί άραγε σε μια χώρα με τεράστια, αναλογικά με τον πληθυσμό, παραγωγή και κατανάλωση κρασιού διαθέτουμε σχεδόν μηδενική οινική κουλτούρα; 

Διευκρίνιση προς αποφυγή παρεξηγήσεων: οινική κουλτούρα δεν καλούμε απαραίτητα την κατανάλωση ακριβών κρασιών ούτε τις πομπώδεις κινήσεις γευσιγνωσίας αλλά την απόλαυση του οίνου per se (από όπου και αν προέρχεται, έστω και αν είναι ενός μακρινού θείου σου από το χωριό που είναι τόσο περήφανος για το προϊόν των κόπων του). 

Μια συνήθης παρανόηση είναι ότι η γευστική δοκιμή κρασιών (καθώς επίσης και μπύρας ή άλλων οινοπνευματωδών) απαιτεί πολύπλευρες γνώσεις και μάλλον αποτελεί προνόμιο μιας πολύ κλειστής ομάδας, ηλικιωμένων και κάπως posh ατόμων. Αντιθέτως καθώς πρόκειται για πράξη εκ φύσεως ατομικού χαρακτήρα, θα έπρεπε να αποτελεί κομμάτι ή καλύτερα προσωπική κατάκτηση του καθενός. Δεν απαιτεί τη χρήση οποιουδήποτε εξοπλισμού, χρειάζεται ελάχιστη μελέτη (και αυτό μόνο αν το επιλέξουμε) και το οικονομικό κομμάτι μπορεί να διαμορφωθεί αναλόγως των αναγκών/προτιμήσεων μας.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η παρακίνηση του αναγνώστη να δει την κατανάλωση κρασιού από μια άλλη οπτική. Η γευσιγνωσία του κρασιού συνίσταται στην πραγματικότητα, όπως και κάθε άλλη γευσιγνωσία, στη δυνατότητα επεξεργασίας πρωτογενών δεδομένων, αποθήκευσης αυτών και ανάκτησης όταν απαιτηθεί. Κάθε φορά που δοκιμάζουμε ένα κρασί δημιουργούμε μια ακόμη θυρίδα στη μνήμη μας στην οποία καλούμαστε να αποθηκεύσουμε με τον πιο απλό τρόπο αυτό που γευόμαστε και λέω απλό τρόπο καθώς η ανάκτηση από τη θυρίδα είναι το ίδιο σημαντική με την πράξη της αποθήκευσης. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί προσπαθήστε να συσχετίσετε την ποικιλιακή του σύνθεση, τη χρονολογία και τον παραγωγό με την γενική εικόνα που σας άφησε και να το αποθηκεύσετε στη μνήμη σας. Δεν θα ασχοληθούμε καθόλου στο παρόν άρθρο με τη διαδικασία της γευσιγνωσίας καθώς θεωρώ πως υπάρχουν άλλοι περισσότερο αρμόδιοι από το γράφοντα να σας μιλήσουν για αυτό (υπάρχει επίσης και το Youtube αν είστε οπτικοί τύποι). Επιπλέον δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος δοκιμής κρασιών όπως επίσης δεν υπάρχουν ‘’καλά’’ και ‘’κακά’’ κρασιά, αυτή είναι άλλωστε και η μαγεία του εγχειρήματος καθώς ο καθένας καλείται να ανακαλύψει μόνος του τι είναι αυτό που του αρέσει. Σκοπός είναι να παρακινηθεί ο αναγνώστης να αρχίσει να γεύεται και όχι απλά να πίνει. 

 Μπορούμε να δοκιμάσουμε κρασιά με διάφορους τρόπους, συνοδεία φαγητού ή όχι, η επιλογή ακολουθεί τις ανάγκες του καθενός καθώς και την εκάστοτε περίσταση. Αν έχετε το χρόνο και τη διάθεση ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λεγόμενες κάθετες και οριζόντιες δοκιμές που μπορούν να οργανωθούν και σαν ένα άτυπο παιχνίδι μεταξύ φίλων. Κάθετη ονομάζουμε τη δοκιμή συνήθως τριών ή περισσοτέρων ίδιων κρασιών (ίδιος παραγωγός, ίδια ετικέτα) διαφορετικής χρονολογίας. Από την άλλη οριζόντια ονομάζουμε τη δοκιμή κρασιών της ίδιας χρονιάς από διαφορετικές ετικέτες (οινοποιεία δηλαδή) που έχουν τις ίδιες ποικιλίες σταφυλιών. Μικρή συμβουλή: ένα μικρό τετράδιο για σημειώσεις μπορεί να βοηθήσει.

Θα παρατηρήσετε πως με το πέρασμα του χρόνου και καθώς χτίζετε μια μικρή συλλογή από εμπειρίες γευσιγνωσίας το παιχνίδι της δοκιμής θα αλλάζει χαρακτήρα και θα αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε μια κάβα ή ένα σουπερμάρκετ επιλέξτε συνειδητά τι κρασί θέλετε να δοκιμάσετε. Επίσης μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια, οι περισσότεροι άνθρωποι που ασχολούνται με το κρασί χαίρονται να μοιράζονται τις γνώσεις τους. Τέλος όταν με το καλό μπορέσετε πάλι να επισκεφθείτε ένα εστιατόριο ρίξτε μια ματιά στη λίστα με τα κρασιά, σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των ελληνικών εστιατορίων προσφέρει επιλογές εμφιαλωμένων κρασιών σε πολύ καλές τιμές.

Αν δοκιμάσετε κάτι που πραγματικά σας άρεσε θα χαρούμε να το μοιραστείτε μαζί μας. Σε επόμενο άρθρο θα δώσουμε μερικές εύκολες συμβουλές για την επιλογή του κατάλληλου κρασιού και μπύρας καθώς και για την παραγωγή και τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από κάθε ετικέτα. Μέχρι τότε στην υγειά σας και να είστε όλοι καλά.

Υ.Γ. Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα σύντομο βίντεο με πληροφορίες για τα ελληνικά κρασιά ανά περιοχή όπως επίσης και στην κύρια εικόνα αυτού του άρθρου, ρίξτε μια ματιά!

Λαύκας Μιχάλης

http://www.lafkasbrewery.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s